tilbake

Bærekraftsinformasjon

Første gang publisert 14.06.24. Sist oppdatert 17.06.24.

1. Integrering av bærekraftsrisiko i investeringsbeslutninger

Skien pensjonskasse anerkjenner bærekraftsrisiko som en risikofaktor som må forstås og håndteres. Bærekraftsrisiko er en miljømessig, sosial eller styringsmessig hendelse eller omstendighet som kan medføre tap av pensjonskassens verdier. Pensjonskassen ser på arbeidet med bærekraftsrisiko som en langsiktig prosess og etterstreber å kartlegge denne risikofaktoren i henhold til god praksis, men anerkjenner samtidig at datagrunnlaget tidvis er mangelfullt og at analyser må utvikles over tid. Foreløpig er klimarisiko den risikofaktoren man har kommet lengst med å forstå, regulere og måle innen bærekraftstematikken. Gjennom kartlegging og gradvis økende kompetanse om bærekraftsrisiko vil pensjonskassen over tid utvikle sin evne til å håndtere risikoen. Pensjonskassen forventer at forvaltere brukt av pensjonskassen viser evne til å forstå og håndtere bærekraftsrisiko innen deres respektive investeringsmandat. Sistnevnte vurderes i forbindelse med nye investeringer.

Pensjonskassen investerer hovedsakelig gjennom eksterne forvaltere og anerkjenner at det finnes ulike strategier for å operasjonalisere hensynet til bærekraftsrisiko, eksempelvis eksklusjon, aktiv eierskapsutøvelse og positiv seleksjon av selskaper. I seleksjonen av forvaltere skal det gjøres en helhetlig vurdering av om forvalters tilnærming til ansvarlighet og bærekraft fremstår troverdig og effektiv.

2. Erklæring om investeringsbeslutningers viktigste negative påvirkninger på bærekraftsfaktorer

2.1 Finansmarkedsdeltaker

Skien pensjonskasse

LEI: 5967007LIEEXZXDU9S60

2.2 Sammendrag

Skien pensjonskasse tar hensyn til de viktigste negative påvirkningene av investeringsbeslutninger på bærekraftsfaktorer. Denne erklæringen gjelder for perioden fra 1. januar til 31. desember 2023, og dette dokumentet vil gjelde fra og med 30. juni 2024. Bærekraftsfaktorer er faktorer som har en betydning for miljø, klima og sosiale forhold, som for eksempel menneskerettigheter, likestilling og arbeidsrettigheter.

Pensjonskassen overvåker og tar hensyn til negative bærekraftskonsekvenser, med utgangspunkt i ulike typer bærekraftsindikatorer, prosesser for å måle og bli orientert om dette. Et viktig ledd i dette arbeidet er bistand av investeringsrådgiver. I tilknytning til regelverket, overvåker pensjonskassen følgende:

·        Klima og andre miljørelaterte indikatorer

·        Indikatorer for sosiale forhold

·        Indikator som gjelder for investeringer i stater

·        Indikatorer som gjelder for eiendomsinvesteringer

Pensjonskassen kombinerer eksklusjon og bærekraftsanalyse for å identifisere og håndtere de viktigste negative bærekrafteffektene i våre investeringer. Vårt arbeid bygger på relevante internasjonale konvensjoner og normer, og vi unngår å investere i selskaper som ikke oppfyller våre minstekrav innen bærekraft. Vi gjennomfører regelmessig gjennomgang av underliggende beholdninger for å sikre at det ikke forekommer brudd. Vi har som mål å samarbeide med kapitalforvaltere som er dyktige i arbeidet med å integrere bærekraftsfaktorer i egne prosesser. Hvis en investering ikke er forenlig med minstekrav, følges dette opp med forvalter.

For å hensynta negative bærekraftskonsekvenser er vi prisgitt god datakvalitet. Over tid forventes det at data som inngår i denne erklæringen blir basert i økende grad på selskapsrapportert data, til fordel for estimert data. Til tross for at datakvaliteten ikke er optimal i dag, kan den fortsatt benyttes for å orientere om utviklingen i negative bærekraftskonsekvenser av investeringsbeslutninger. Opplysninger om dette er dessuten relevant informasjon for våre interessenter, sett i lys av hensikten med regelverket. Vi er derfor av den oppfatning at dagens data muliggjør å hensynta negative bærekraftskonsekvenser og er bevisste på at dette vil forbedres over tid.

2.3 Beskrivelse av de viktigste negative påvirkningene på bærekraftsfaktorer

De viktigste negative påvirkningene på bærekraftsfaktorer er beskrevet i denne PFD-filen, som vil åpnes i en egen fane.

2.4 Beskrivelse av retningslinjer for å identifisere og prioritere bærekraftsfaktorene

Skien pensjonskasse har etablert en kapitalforvaltningsstrategi, som blant annet inneholder retningslinjer for ansvarlige investeringer. Disse retningslinjene ble sist vedtatt 28.02.2024.

Styret har ansvaret for etterlevelse av retningslinjene. Porteføljen overvåkes jevnlig for mulige brudd på retningslinjene via et porteføljestyringsverktøy levert av investeringsrådgiver.

Blant de datapunktene som brukes i dette arbeidet inngår PAI-indikatorene. Disse rapporteres basert på innkjøpt data, som aggregeres fra selskapsnivå til porteføljenivå. For noen av indikatorene er det etablert rammer som definerer hvorvidt tiltak skal iverksettes. Dette gjelder for eksempel ved indikasjon på potensielle brudd på internasjonale normer, slik som FNs Global Compact. For andre indikatorer er pensjonskassen avhengig å vurdere utviklingen over tid for å vurdere eventuelle tiltak.

Vi erkjenner at det kan være feil i datasettet som leveres av leverandør. Dataen som legges til grunn er kjøpt inn fra MSCI ESG. Deler av denne dataen vil være rapportert fra selskapet selv og noe vil være estimert.

2.5 Retningslinjer for engasjement

For å påvirke til positiv endring kan pensjonskassen gå i dialog med forvaltere gjennom møter. Pensjonskassen kan drive påvirkningsarbeid alene eller i samarbeid med andre. Ved potensielle brudd på minstekrav, som er definert i retningslinjene for ansvarlige retningslinjer, vil disse forholdene følges opp ved investeringsrådgiver og relevante forvaltere.

2.6 Henvisninger til internasjonale standarder

I arbeidet med å redusere negative bærekraftskonsekvenser er ett av minstekravene til pensjonskassen at investeringer skal være i tråd med allment aksepterte normer for god forretningsadferd, slik som FNs Global Compact. Prinsippene i FNs Global Compact bygger på FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, ILO-erklæringen om grunnleggende prinsipper og rettigheter i arbeidslivet, OECD sine retningslinjer for flernasjonale selskap, Rio-erklæringen om miljø og utvikling og De forente nasjoners konvensjon om korrupsjon. Dette knytter seg til selskapers adferd og håndtering av spørsmål rundt menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, korrupsjon, miljø og klima. Forvaltere som brukes skal ha en etablert ESG-policy og praksis som reflekterer disse prinsippene.

Pensjonskassen har gjennom investeringsrådgiveren tilgang på å måle investeringsporteføljens grad av omstilling til Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til 1,5 graders celsius, såkalt netto null-analyse. Analysen tar utgangspunkt i ulike metoder og datapunkter, med mål om at en så stor andel av analysen som mulig tar i bruk vitenskapelig baserte metoder. Slike metoder danner grunnlag for å fastslå en sammenheng mellom klimaprofilen til et gitt selskap og omstilling i tråd med Parisavtalen. Med klimaprofil legges det til grunn både utslippsreduksjoner, satsing på grønn teknologi, herunder fornybar energi og hvorvidt selskapet har et sertifisert netto null-mål. Analysen benytter blant annet sektorbaner publisert av det Internasjonale Energibyrået (IEA) og Transition Pathway Initiative (TPI) for å vurdere høyutslippssektorer. Det inngår en rekke ulike datakilder i denne analysen, inklusivt data levert fra MSCI ESG, TPI og kvalitative vurderinger av investeringer gjennomført av investeringsrådgiver. Dataen levert fra MSCI ESG er sammensatt av en rekke ulike kilder, som blant annet selskapsrapportert data og innhenting av data fra eksterne databaser.

2.7 Historisk sammenligning

2023 er den første rapporteringsperioden og pensjonskassen vil fra 2024 og utover gjøre en historisk sammenligning av indikatorene.

3. Godtgjørelsesordning

All godtgjørelse i pensjonskassen er fast og ikke resultatavhengig.